Bekermos

Ik zat op een bankje naast een boom, een ruwe berk (net als een zilverberk heeft ‘ie een witte bast, maar dan met heel ruwe stukken ertussen). Opeens zag ik dat onderaan de stam wat korstmossen groeiden, waaronder een bekermos. Het is heel klein, maar wel met het blote oog te zien en heel herkenbaar. Wat ik zo leuk vind aan het bekermosje, zijn die kleine kommetjes bovenaan de steeltjes. In zo’n bekertje vangt het mos een waterdruppel op. Vervolgens kunnen de mos sporen zich verspreiden in de druppel . Wanneer er dan een nieuwe regendruppel in het kommetje valt, worden de sporen die erin zitten, gelanceerd. Slim toch? En door de bekertjes kun je makkelijk de naam van het het mosje onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *