Groeikracht

Het is onvoorstelbaar wat een kracht een groeiende boom heeft. In onze wijk is langs het water overal beschoeiing aangebracht om te zorgen dat de kanten niet afkalven. Tussen die planken of er net achter zijn een paar jaar geleden boompjes gaan groeien, wilgen, berk en els. Als je nu kijkt, zie je dat de beschoeiing gewoon kapot gedrukt wordt. zelfs stalen bouten hebben geen effect op de groei van die boompjes. Ze worden gewoon uit het hout geduwd! Ongelofelijk om te zien.

Het doet me denken aan een uitspraak van Jezus dat als je een geloof hebt als een mosterdzaadje, je bergen kunt verzetten (Mattheüs 17:20). Het gaat daarbij niet om een of ander tovertrucje, maar om groeikracht, denk ik. Geloof in God geeft je blijkbaar zoveel innerlijke energie en motivatie dat er dingen gaan veranderen. In je eigen leven, maar ook in je omgeving en het zet anderen ook weer in beweging, min of meer automatisch. Een boom denkt er tenslotte ook niet over na, wat hij allemaal teweeg kan brengen. Hij groeit gewoon. Dat maakt het voor mij als mens ook een stuk ontspannener. Het is niet zo, dat ik op zoek moet naar bergen om te verzetten. Nee, als je gelooft, krijg je een innerlijke groeikracht waardoor dingen die onwrikbaar verankerd leken, losraken, veranderen en ruimte creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *