Galnoten

De natuur kan je elke dag weer verrassen, daarom geniet ik er zo van! Als je een beetje om je heen kijkt tijdens een wandelingetje, zie je vrijwel altijd iets nieuws. Never a dull moment in nature! Zo zag ik vandaag op een jong eikenboompje een trosje ‘galnoten’, wat ik nog nooit eerder heb gezien. Ik heb vaak gallen op de onderkant van bladeren gezien, maar niet in de oksel van een tak. Zo’n knikkergrote galnoot voelt hard aan en is dan ook eigenlijk een vergroeiing van de stam van de boom, dus houtachtig. De galwesp legt eitjes in de takoksel en het boompje gaat dan zelf een soort kapsel er omheen maken. De larfjes zijn zo natuurlijk goed beschermd en kunnen makkelijk de winter overleven om in het voorjaar uit te komen. Bijzonder toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *