Licht

Ik voel me erg down vandaag. Alsof een donkere, vettige wolk in mijn hoofd is neergedaald, die ik niet van me af kan schudden. De lockdown restricties worden verder aangescherpt. Sinds vorige week mogen we helemaal niet meer zingen in openbare ruimtes (waar ik tot 2 weken terug nog steeds mee mocht zingen in de Grote Kerk) en nu wordt er waarschijnlijk een avondklok ingevoerd. Mijns inziens gaat de overheid zich daarmee in zijn vingers snijden. Er zijn namelijk grenzen aan wat je mensen op kunt leggen. Ik zie dat echt uit de hand lopen. Dat is een van de redenen waardoor ik me slecht voel.

Vaak als ik in zo’n sombere bui naar buiten ga, laat God mij weten, dat hij er nog steeds is: “Kijk om je heen. Ben ik niet zichtbaar in alles wat ik heb gemaakt?” Natuurlijk weet ik dat wel, maar ik wil het niet altijd binnen laten komen in mijn hart …

Maar vandaag kwam hij toch weer binnen! Ik wandelde over de kunstmatige heuvel vlakbij ons huis. Het uitzicht dat je van daar hebt, is fantastisch. Je kunt over het water, bomen en huizen heen kijken en dat is in Nederland redelijk bijzonder te noemen. Er stond daar bovenop behoorlijk wat wind – ik houd van wind, het geeft een gevoel van vrijheid – en ik keek naar het zuiden. Terwijl ik zelf onder donkere wolken stond, zag ik in de verte een heldere streep licht onder de wolken vandaan komen. Licht aan de horizon!

Omdat dat nog niet voldoende was om mijn duistere gemoed te verlichten, viel mijn oog even later op een jonge scheut, die tussen het hoge gras stond te flapperen in de wind. Het bleek een gehavend, jong eikenblaadje te zijn, die onder een al even onooglijk eikenboompje stond. Hoe mistroostig het er ook uitziet, toch geeft het hoop, er groeit iets nieuws! Ook in de wereld zal er steeds iets nieuws opkomen, waardoor we weer verder kunnen. Nieuw leven, nieuwe ideeën, nieuwe wegen. Het bezorgt me een glimpje hoop, een knipoog van boven: “Ik laat deze wereld niet los. Ik ga iets nieuws maken, nu ontkiemt het. Heb je het nog niet gemerkt?” (Jesaja 43: 19). Het maakt dat ik me klein en gezegend voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *