Mossen – Mosses

Zelfs op de meest grijze dagen kun je in het winterbos nog felgroene plekken vinden. De meeste daarvan worden gevormd door plakkaten mos. Er zijn veel verschillende soorten mos en in de winter maken ze vaak sporen aan. Dan is namelijk de vochtigheidsgraad het hoogst en zijn de mossen op hun best. Ook is vochtigheid ideaal om sporen te verspreiden. Het is interessant om mossen van dichterbij te bekijken, zodat je hun mooie structuren te bewonderen: als kleine varentjes, of sterretjes of een dicht opeengepakt kussentje. Altijd weer fascinerend.

English version: Even on the most grey of winter days, you can still find patches of bright green between the naked winter trees. Most of those consist of mosses. There are many different mos species. Because of the often high humidity during winter mosses are thriving and often form spores. They look like little lanterns dangling on a long small stake. The moisture helps to spread the spores. It’s very interesting to look at mosses from close-up. I admire their wonderful structures: like small ferns, little stars or dense cushions. They are always fascinating.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *