Open de Bijbel

Mijn stelling is (al heel lang): Waar de Bijbel open gaat, is God aanwezig’, of aan het werk, of zo je wilt: kan God werken.

Ik heb weleens gehoord van mensen uit het Oostblok, toen dat nog communistisch was, dat er mensen tot geloof zijn gekomen door een ‘foute’ dominee. Een predikant die werkte voor de KGB! Kun je nagaan.

Mensen denken in verschillende ’talen’, ook al spreken ze dezelfde taal. God komt tot ons in onze eigen taal. Voor ieder die de Bijbel leest, lichten andere dingen op. Iedereen heeft een ander raakpunt, een ander kader wat zijn/haar denken en voelen bepaald. Dat kan iets poëtisch zijn, een muziekstuk, een bepaalde symboliek, schoonheid van getallen, of precisie, er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel raakvlakken. En ik denk dat God al die talen en nog wel honderdduizenden méér spreekt. Hij weet wie wij zijn, Hij kent ons en had ons al in het oog, nog voor wij bewustzijn hadden. Met het oog op ons is die Bijbel geschreven, daarom kunnen wij erdoor gevoed worden, ieder in zijn eigen ’taal’.

Daarom denk ik dat het woord van God, de Bijbel zo krachtig is, dat iedereen de essentie ervan kan begrijpen en ervaren. Open die Bijbel en er gebeurt iets… dat zouden we meer moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *