Verpotten

Ik sta voor de vensterbank en kijk naar de bak met kleine kiemplantjes die mijn zoontje daar heeft neergezet. Er staat van alles: radijs, tijm, wortel, paksoi, peterselie, komkommer. Opeens zie ik tussen de potjes een paar hele kleine lila bloemetjes. Hé waar komen die vandaan? Ik pak ze voorzichtig op met mijn vingers en volg de tere rode stengeltjes naar een kiem potje, daar zit een kaartje in: het is een bloemetje dat Phacelia heet. Ze hadden allang verpot moeten worden en dat geldt voor meer plantjes die er staan. Mijn zoontje geeft de plantjes wel regelmatig water, maar meer aandacht krijgt zijn moestuintje niet. Tja en een plant moet je nu eenmaal regelmatig verpotten als je wilt dat hij tot volle bloei komt of vrucht gaat dragen.

Op dat moment besef ik: ik moet ook regelmatig verpot worden, op een andere plaats in nieuwe grond gezet worden, om tot volle bloei te komen. Als ik te lang op één plaats blijf, begin ik langzamerhand te verpieteren, gaan de blaadjes slap worden en blijft het bloempje maar klein.

Daarom mijn noodkreet: wanneer mag ik verpot worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *